Това е изключително събитие - за пръв път от края на XVI век в Сикстинската капела във Ватикана редом със стенописите на Микеланджело са изложени и стенните килими на Рафаело, които са украсявали най-ниската част от стените. Но това как е изглеждала прочутата зала в пълния ѝ блясък ще може да бъде видяно само тази седмица.

Да добавиш към шедьоврите на Микеланджело Буонароти тези на неговия съвременник и конкурент Рафаело Санцио да Урбино (или просто Рафаело) е като да имаш величествена корона и да ѝ монтираш още диаманти, коментира "Ройтерс".

По този начин папа Франциск и Ватикана отбелязват 500-годишнината от смъртта на Рафаело.

Става дума за 12 стенни килима, проектирани от Рафаело и изтъкани в Брюксел от прочутото тогава ателие на Питер ван Елст.

В Сикстинската капела те са били окачени между 1512 г., когато Микеланджело завършва сводовете, и 1536 г., когато започва импозантния стенопис на Страшния съд зад главния олтар.

Те са създадени специално за това пространство и това е най-добрият начин да им отдадем почит", коментира Барбара Ята, директор на Музеите на Ватикана.

Това пространство е с планетарно значение - не само за изкуството, но и за нашата вяра", допълва Ята. "Така че наистина искаме да споделим тази красота с хората, макар и само за една седмица."

Седем от килимите, поръчани от папа Лъв Х, са окачени в капелата на 26 декември 1519 г., Деня на Св. Стефан.

Всички 12 стенни килими са от коприна, вълна и златни и сребърни нишки. Тя бяха внимателно реставрирани от Музеите на Ватикана през последните 10 години.

Най-вероятно Рафаело не е доживял да ги види така, тъй като умира 4 месеца по-рано на 37-годишна възраст. Останалите килими са довършени след това..

Последните данни, с които разполагаме, сочат, че те са били окачени в Сикстинската капела в края на XVI век", казва Алесандро Родолфо, куратор на изложбата.

Досега килимите са били показвани само за няколко часа или дни и в най-добрия случай са включвали 10 от тях. Килимите обикновено се държат зад стъклени витрини и в пространства с контролирана среда в Музеите на Ватикана.

Реставраторите са се съгласили те да бъдат изложени на оригинланите им места в Сикстинската капела само за 7 дни, заради крехкото състояние, в което се намират. Друга причина е, че няколко от тях ще бъдат дадени под наем на други музеи.

Един от килимите скоро ще бъде поставен в Музеите Скудерие на президентския Дворец Квиринале. Друг ще отпътува по-късно тази година за Националната галерия в Лондон.

Папа Франциск искаше от нас точно това - да споделяме таз икрасота и музеят да е отворен за всеки", казва още Ята.

Повечето килими са с размери 5 на 6 метра, но два са с форма на тесни ленти, тъй като са били окачвани вертикално като рамка.

Дневник