Законопроектът за повишаване възрастта за пенсиониране на 67-годишна възраст и по-ниски пенсии, който се обсъжда в парламента в Атина, отново вдигна гърците на стачка.

Синдикатите призоваха за масово участие на протестните демонстрации днес. За протестиращите законопроектът е продължение на мерките за съкращения от времето на дълговата криза.

В Атина е истински транспортен хаос днес. Не се движи никакъв вид градски транспорт. Не работят нито метрото, нито автобусите и тролеите, спряна е и градската железница.

Протестиращи докери и моряци  прекъснаха трафика на фериботи и товарни кораби. Пътниците са принудени да изчакат до утре края на стачката.

Пътниците на градската железница в Атина останаха тази сутрин по спирките заради "внезапна, необявена" стачка на железопътните работници в главното жп депо в Атина, съобщи в. "Катимерини".

По-рано гръцкият железопътен превозвач ТРЕНОСЕ обяви, че няма да участва в 24-часовата стачка на обществения транспорт в Атина, организирана от Федерацията на държавните служители АДЕДИ в знак на протест срещу ново законодателство, в което според стачкуващите не са спазени обещанията за увеличение на пенсиите. Директорът на ТРЕНОСЕ Филипос Цалидис каза за радио Скай сутринта, че машинистите били готови за тръгване, когато работниците от депото блокирали платформата на станцията, откъдето тръгвали всички влакове.

Заради протестите полицията обяви, че ще вдигне ограниченията за влизане на автомобили в центъра на Атина, за да даде възможност на гражданите на столицата да отидат на работа.

Държавните служители, лекарите от държавните болници, учители, пенсионери също са в редиците на демонстрантите, заради промените в социалното осигуряване, които  се обсъждат в парламента и които се очаква до дни да бъдат гласувани.Правителството обвинява опозицията и предимно СИРИЗА за подстрекаване към стачки, защото исканията на стачкуващите са нелогични.

От българското Министерство на външните работи препоръчват на българските граждани, пребиваващи в Атина или планиращи пътуване в града да предвидят и осигурят алтернативен транспорт за придвижване и да се информират за актуалната обстановка на място, като спазват инструкциите и указанията на съответните транспортни компании и на местните власти. При необходимост от съдействие българските граждани могат да се свържат с посолството ни в Атина на следните телефони: +30 210 67 48 107; дежурни телефони в извънработно време: +30 210 67 48 105, 106, 107; мобилен телефон за спешни случаи: +30 693 70 96 220.

Дир.бг