Всяка година на тази дата признателните поколения се прекланяме пред безсмъртното дело и подвига на Апостола. На тази дата целокупна България се прощава с един от най-великите си синове – Васил Иванов Кунчев, останал с паметното име Левски. С тези думи директорът на ПЕГ „Никола Йонков Вапцаров“ Димо Георгиев откри възпоменателната церемония по повод 147 години от гибелта на Васил Левски.

Общоградският ритуал се състоя през паметника на Левски. На него присъстваха представители на общинската и областната администрация, общински съветници, политически, просветни, обществени организации и граждани.

„Образът на Апостола на свободата е останал като пример за всички поколения със своята патриотична всеотдайност , със своето очарование на горд и смел водач, с обаянието на човек, който е прежалил себе си в името на народа, който иска да види Отечеството си свободно. Васил Левски преобърна времето и го направи свое, доказвайки, че народът носи у себе си жаждата за свобода и справедливост.

Левски постави интересите на народа пред всичко друго. Той ратуваше за чиста и свята република. Да мерим думите и делата си с неговите, това за нас днес е обществен морал и лична норма на поведение. Така титаничният дух на Левски ще бъде винаги жив“, каза в словото си за Апостола Димо Георгиев.

В церемонията се включиха и ученици от Езиковата гимназия, които изпълниха пред събралото се множество стихове, посветени на Апостола.

В края на ритуала паметникът на Левски бе отрупан с цветя.

ШУМ.БГ