Бившият мениджър на "Арсенал" Арсен Венгер се обяви за промяна на настоящото правило за засада, което ще помогне на реферите да допускат по-малко грешки. Французинът, който от няколко месеца е консултант на Световната футболна централа (ФИФА) и отговаря за развитието на играта, е готов с предложение, което ще бъде отнесено към Международния борд на футболните асоциации (IFAB).

Според действащото правило футболист е в засада, ако всяка част на тялото му, с която може да се вкара гол, е пред линията на последния защитник. При използването на системата за видеоповторения прилагането на правилото води до дискусионни ситуации и отменени голове заради засади с няколко милиметра.

Венгер е на мнение, че това не е справедливо.

"Видеоповторенията се наложиха, но прилагането на правилото за засада все още остава най-трудният казус пред съдиите и VAR", коментира Венгер.


Предлoжението на французина, обсъдено с ФИФА и отправено към IFAB, e засада да има единствено ако между нападателя и защитника има очевидна разлика. "Ако те са на една линия с частите от тялото, с които може да се вкара гол, то засада не трябва да има", категоричен е Венгер.

Предложението ще бъде разглеждано на следващата среща на Международния борд на футболните асоциации, която е на 29 февруари. Ако то бъде одобрено, може да влезе в сила от 1 юни, точно за началото на европейското първенство.

Дневник