Екоинспекцията в Шумен написа препоръки към всички кметове на населени места от Шуменска област за засилен контрол на търговията със застрашени и защитени диворастящи растения. Такива са отправени и към Североизточното държавно предприятие, и към Дирекцията на природния парк „Шуменско плато“, съобщиха от РИОСВ.

Препоръките включват извършване на периодични проверки от общинските администрации по пазарите през пролетните месеци, особено около пролетните и църковните празници. За резултатите от проверките администрациите трябва да информират екоинспекцията. 

Съгласно Закона за биологичното разнообразие при констатирано нарушение, физическите лица се наказват с глоба от 100 до 5000 лв., а за юридическите и едноличните търговци санкцията е от 500 до 10 000 лв.

Контролът се отнася за зеленина от видове с ограничено разпространение в природата, както и на луковици, коренища и туфи за засаждане. Сред застрашените и защитени диворастящи видове са някои видове кокичета, минзухари, иглики, перуники, синчец, пролетна циклама и салепите - т. нар. орхидеи.

ШУМ.БГ