Пилотите на "Мерцедес" Люис Хамилтън и Валтери Ботас дадоха най-добри времена в първия ден от предсезонните тестове във Формула 1. Отборите в шампионата се събраха в Барселона за първата серия от три дни, в които да правят изпитания с болидите за сезон 2020 г.

Шесткратните световни шампиони от "Мерцедес" показаха най-добро темпо на пистата "Каталуня". "Сребърните стрели" бяха и един от тимовете, които използваха двамата си пилоти. Ботас караше в сутрешната сесия, а Хамилтън следобяд.

Световният шампион завъртя 94 обиколки на трасето, като най-добрият му опит беше за 1:16.976 минути, използвайки гумите "хард". Хамилтън беше и единственият пилот, слязъл под 1:17 минути за обиколка.

Постижението на британеца беше с 337 хилядни по-добро от това на съотборника му Ботас. Финландецът използваше гуми от типа "медиум" при най-бързата си обиколка.

"Доволен съм, имахме ползотворен ден. Първото ми усещане от болида е много добро", коментира лаконично Хамилтън.


Трети се нареди Серхио Перес с болид на "Рейсинг Пойнт", задвижван от двигател "Мерцедес". Мексиканецът изостана от темпото на Хамилтън с по-малко от четири десети и беше близо до това на Ботас. Перес беше и с близо секунда по-бърз от своя съотборник Ланс Строл, изостанал на 1.3 секунди от Хамилтън.

Макс Верстапен караше през целия ден за "Ред бул", като завъртя общо 168 обиколки на пистата. Нидерландският пилот беше с 540 хилядни по-бавен от Хамилтън в най-бързия си опит, а два пъти се завъртя на завой №13.

В топ 10 влязоха още Даниил Квят ("Алфа Таури"), Карлос Сайнц ("Макларън"), Даниел Рикардо и Естебан Окон ("Рено"), Джордж Ръсел ("Уилямс") и Строл.

Шарл Льоклер с "Ферари" беше едва 11-и, като завъртя 131 обиколки. Пилотът от Монако изостана с 1.3 секунди от Хамилтън. Льоклер трябваше да подели болида със съотборника си Себастиан Фетел, но германецът обяви, че не се чувства добре и се прибра обратно в хотела на Скудерията.

Първата част от тестовете продължава до 21 февруари. Отборите ще тестват и в периода 26-28 февруари, отново на пистата "Каталуня". Стартът на сезон 2020 е в Австралия на 15 март.

Дневник