"Аталанта" направи важна крачка към четвъртфиналите в Шампионската лига, след като победи убедително "Валенсия" с 4:1 в първи осминафинален двубой. На "Сан Сиро" в Милано бергамаските изиграха поредния си впечатляващ мач, като показаха голяма ефективност в атака.

С два гола на Ханс Хатебур (16-а и 63-а минута) и по един от Йосип Иличич (42) и Ремо Фройлер (57) италианският състав си осигури аванс от четири попадения. Денис Черишев върна един гол за "Валенсия" в 66-ата минута, но той прекалено късно за обрат.

Превъзходството на "Аталанта" се допълва и от факта, че домакините вкараха четири гола с пет точни удара в рамките на срещата.

Дотук най-големите европейски успехи в историята на клуба от Бергамо са полуфинал в КНК през 1988 г. и четвъртфинал в Купата на УЕФА през 1991 г.

Първата част на "Сан Сиро" премина под диктовката на "Аталанта", който впечатли с представянето си. Домакините държаха топката и още в 16-ата минута откриха след хубавоо подаване на капитана Алехандро Гомес към Хатебур и точен изстрел на фланговия играч.

Три минути преди почивката Йосип Иличич удвои с красиво изпълнение от около 20 метра.

След подновяването на играта "Аталанта" вкара нови два гола. Фалцов удар на Фройлер от границата на наказателнот поле направи аванса три попадения, а в 63-ата доойде и втория гол на Хатебур.

В заключителните 30 минути "Валенсия" игра по-активно, най-вече благодарение на резервата Денис Черишев. Руснакът влезе в 64-ата минута и само две по-късно намали изоставането на тима си. В края на мача Черишев се отчете и с нов пропуск.
 

В друга среща, играна по същото време "Лайпциг" поднесе изненадата и надви финалиста от миналия сезон "Тотнъм" с 1:0 като гост в Лондон. Тимът на Юлиан Нагелсман изигра много силен двубой на стадиона на "шпорите" и с точно изпълнение на звездата си Тимо Вернер взе ценен аванс.

Германският национал се разписа от дузпа в 58-ата минута.

За 90 минути "Лайпциг" създаде двойно повече положения за гол от домакините. "Тотнъм" в пореден мач трябваше да се справя при отсъствието на ключови футболисти в нападение, а това донесе и разликата.

Бразилецът Лукас Моура пропусна няколко изгодни шанса. Преди почивката "шпорите" отправиха само един точен удар. След паузата "Лайпциг" беше по-агресивен и в 58-ата минута стигна до гол.

Бен Дейвис извърши нарушение и реферът Джунейт Чакър посочи бялата точка. От 11-те метра Вернер не сгреши и изведе гостите напред - 0:1.

До края на мача и двата тима имаха своите шансове. Патрик Шик не успя да вкара за германците, а Джовани Ло Селсо и Ерик Ламела за "Тотнъм".

 Дневник