Кражбите най-вече от лично и частно имущество - черни и цветни метали, пари и техника са сред престъпленията извършвани през 2019 г. в град Плиска. Това стана ясно от отчета пред обществеността за дейността на полицейските служители  от участък Каспичан на проведена среща в Плиска.

Според полицай Петър Христов извършителите на кражби се насочват предимно към отдалечени и изоставени имоти и селскостопански постройки. По-голямата част от престъпленията се извършват през зимния период и в тъмните часове на денонощието, затова и от полицията призоваха възрастните хора да заключват жилищата си и да укрепват добре селскостопанските постройки, за да избегнат посегателства.

Според подадените жалби често срещани в града са битовите конфликти и скандали след скарване, сбиване и закани за нанасяне на телесни увреждания, които стават под въздействие на алкохол. 

През изминалата година  в града са регистрирани 15 криминални престъпления, 12 от тях са разкрити. Приключените преписки са 230. По време на приемни на полицейския инспектор свои проблеми са споделили 63 жители на града. Освен това  със самотно живеещи хора са проведени 125 беседи, проведени са 125 срещи с граждани за решаване на  въпроси от компетентността на полицията, а в учебните и детски заведения са изнесени 107 лекции по безопасност на движението. 

На срещата присъстваха кметът на Плиска Тонка Начева и директорът на ОУ “Свети Паисий Хилендарски“ Марияна Петрова.

ШУМ.БГ