147-те деца от ДГ „Щурче“ в Шумен днес засадиха по две семена от видовете червен дъб и явор. Учители, деца и родители ще отглеждат растенията една година, а след това фиданките ще бъдат засети на подходящо за тях място на Шуменското плато.

С днешното си дело шуменските малчугани станаха част от 200 000 участници, които се включиха в инициативата на Гората.бг „Засаждаме бъдеще“. В кампанията вече са засадени  над 800 000 дървета на площ от 2 000 000 кв.м в страната.

„За първи път се включваме в такава кампания. Ние сме детска градина със статут на еко училище и с желание участваме в засаждането на тези дървета. До днешното събитие децата учиха за дърветата и защо са ни нужни те и сега са ентусиазирани да отгледат собствени растения“, каза директорът на ДГ „Щурче“ Галина Ангелова.

Тя допълни, че в инициативата са се включили и родителите, които са осигурили над 80 кг почва за бъдещите растения. От Гората.бг децата са получили биотор, саксиите и семената.

„Всяка от шестте групи засажда своите растения, а след това саксиите ще бъдат отглеждани в стаите на групите. Там децата и учителите ще се грижат за тях една година. След това ще разговаряме с представители на ПП „Шуменско плато“, за да се намери подходящото място, където ще бъде създадена новата гора“, допълни Галина Ангелова.

ШУМ.БГ