САЩ и Великобритания подкрепиха днес обвинението от Грузия срещу Русия, че миналата година е провела масирана кибератака срещу хиляди сайтове и е прекъснала излъчването на националната телевизия.

На 28 октомври бяха блокирани близо 15 хиляди сайта - държавни, частни и медиийни, включително този на президента и на две частни телевизии, припомня "Ройтерс".

Сега външното министерство заяви, че в Тбилиси са стигнали до заключение, че атаката, в която масово бе разпространявана снимката на бившия президент Михаил Саакашвили, е планирана и проведена от руската армия.

"Целта е била да се нанесат щети на грузински граждани, правителствени структури, като се наруши работата и се парализира дейността на ралични организации и по този начин се раздуха недоволство в обществото", заяви говорителят Владимер Константиниди.

Външното министерство на Русия ведната отхвърли обвиненията. "Русия не е планирала и не планира да се меси във вътрешните работи по никакъв начин", цитира РИА "Новости" зам.-министър Андрей Руденко.

Но Лондон и Вашингтон посочиха като източник на кибероперацията Поделение 74455 на руското военно разузнаване, известно като ГРУ. Официални източници на "Ройтерс" казват, че се очаква още дузина държави да потвърдят тази позиция.

Държавният секретар Майк Помпео заяви, че атаката "директно е засегнала грузинското население, прекъснала е дейността на няколко хиляди държавни и частни сайтове и излъчването на две големи телевизии". Външният министър на Великобритания Доминик Рааб каза: "Безотговорната и дръзка кампания от кибератаки на ГРУ срещу Грузия - една суверенна и независима държава - е напълно неприемлива".

Западни представители обясняват, че грузинската атака е първият толкова ярък пример за действия на ГРУ за "прекъсване на дейността и разрушаване" от двете кибероперации срещу Украйна през 2017 г. Те се опасяват, че тази дейност срещу Грузия е щяла да ескалира още повече, ако западни държави не заемат позиция.

"Не искаме Грузия да се превърне в следващия киберполигон за Русия", казва британски представител.

Дневник