Иранците са призовани да се явят днес пред урните за решаващи парламентарни избори, на които се очаква победа за консерваторите след дисквалифицирането на хиляди реформистки и умерени кандидати, предаде агенция "Франс прес".

Гражданите на Иран избират също заместници на починали членове на Събранието на експертите, натоварено да номинира, надзирава и евентуално да отстранява върховния лидер на страната.

Как работи парламентът?

Редица институции в Ислямската република са назначават, пряко или косвено, от върховния лидер, който има главна роля в процеса на вземане на решения в Иран. Парламентът и Събранието на експертите обаче се избират от народа чрез всеобщи избори.

Парламентът изготвя и приема законодателството, ратифицира международните договори и одобрява националния бюджет.

Признатите от конституцията религиозни малцинства имат петима представители в парламента: по един за зороастрийците, за евреите и за асирийските и халдейските християни и двама за арменските християни. Парламентът, който се състои от 290 депутати и се обновява на четири години, гласува законите и разполага с правомощия да одобрява и да задава въпроси на министрите и президента на страната.

Избирателите ще трябва да попълнят седем от 88-те места в Събранието на експертите, вакантни след смъртта на титулярите им през последните четири години. Тази институция може би ще играе ключова роля преди обновяването на състава й през 2024 г. поради възрастта на върховния водач аятолах Али Хаменей, който е на 80 години.

Кой може да гласува?

Право да гласуват имат всички иранци, навършили 18 години, които имат валидна карта за самоличност. Кандидатите водят в своя избирателен район едноседмична кампания, която приключва 24 часа преди началото на гласуването.

Изборните секции ще отворят врати в 8,00 ч. сутринта (4,30 ч. по Гринуич) и ще затворят най-късно 10 часа след това, но гласуването може да бъде удължено, ако властите сметнат за нужно.

Кой одобрява кандидатите?

Могъщият Съвет на пазителите на конституцията, доминиран от ултраконсерваторите, е натоварен да надзирава изборите. Съставен от шестима духовници, назначени от върховния лидер, и шестима адвокати, предложени от съдебната власт и одобрени от парламента, той има право да одобрява или дисквалифицира кандидатури според редица критерии, например лоялност към Ислямската република.

За парламентарните избори съветът дисквалифицира около 7200 кандидати (от близо 14 500), главно реформатори и умерени, предизвиквайки гнева на умерения президент Хасан Рохани и поддръжниците му. Представители на мнозинството изказаха опасения, че масовото дисквалифициране на кандидати може да разубеди хората да гласуват.

Въздържането от гласуване обикновено облагодетелства ултраконсерваторите.

Кои са кандидатите?

В Иран кандидатите, общо взето, се излъчват от две политически движения: реформатори и консерватори, обаче след дисквалифицирането на хиляди реформатори на тези избори ще се съзтезават главно консерватори и ултраконсерватори.

Консерваторите сега са против това Ислямската република да се оттегли от ядреното споразумение от 2015 г., застрашено от разпадане след оттеглянето на САЩ през 2018 г.

Ултраконсерваторите отначало отхвърлят това споразумение и са против всякакви преговори със Запада.

Политически тенденции

Почти всички избирателни райони са едномандатни с изключение на най-големите градове, където са призовани да изберат няколко кандидати (най-много - 30, са в Техеран).

Вместо бюлетина секциите предоставят формуляр, в който избирателят вписва името на кандидата или кандидатите, които предпочита. На национално или регионално равнище големите политически формации съставят листи с кандидати, които подкрепят - прелюдия към създаването на парламентарни групи.

В изявление, осъждащо невъзможността за "честна конкуренция" в над 70 процента от избирателните райони, реформаторите бяха обявили безпрецедентно, че няма да предложат обща листа в Техеран, давайки да се разбере, че не са в състояние да предложат 30 имена, познати на широката общественост. Въпреки това реформаторският в. "Сазандеги" съобщи в неделя за сформирането на листа с реформаторска тенденция за столицата. Тя е съставена от много непознати лица по инициатива само на една реформаторска партия.

За разлика от реформаторите консерваторите не успяха да съставят единна листа в Техеран поради големия брой кандидати. Консервативната коалиция се оформи около 58-годишния Мохамад Бакер Калибаф - бивш кмет на Техеран (2005-2017 г.), бивш началник на полицията (2000-2005 г.) и три пъти неуспял кандидат за президент.

Коалицията на ултраконсерваторите се оглавява от Мортеза Агатехрани, който вече два пъти е бил депутат. След дисквалифицирането на видни реформатори като водеща фигура на това движение за изборите се очерта Маджид Ансари, близък до бившия президент Мохамад Хатами. /

БТА, Дневник