Португалският парламент гласува снощи да се разреши евтаназията и асистираните от лекар самоубийства на болни в терминална фаза, предаде "Асошиейтед прес", цитирана от БТА. За да влезе в сила решението са необходими още един дебат и второ гласуване, посочва "Политико".

Така Португалия е напът да стане една от малкото страни в света, позволяващи подобни процедури. Португалският президент може да опита да блокира това законодателство. Парламентът обаче може да го преодолее, като приеме още веднъж законовите текстове.

Пред сградата на парламента в Лисабон се събраха стотици хора, противопоставящи се на евтаназията, те носеха транспаранти и скандираха "Да" на живота!". На един от тях пишеше: "Евтаназията не слага край на мъките, тя слага край на живота". Някои от хората държаха разпятия и религиозни изображения.

Държавният глава има право да сезира и Конституционния съд за закона. В португалската конституция е записано, че човешкият живот е "неприкосновен", макар че от 2007 г. абортите в Португалия са законни.

Португалските депутати подкрепиха няколко отделни законопроекта, внесени от управляващата Социалистическа партия и от четири по-малки партии. Всички те предвиждат да се разрешат евтаназията и асистираното самоубийство на възрастни в добро психично здраве с нелечими медицински състояния и изживяващи продължително и крайно страдание. Пациентите ще трябва най-малко два пъти да внесат искане да се сложи край на живота им със съгласието на най-малко двама лекари.

Евтаназията е законна в Белгия, Канада, Колумбия, Люксембург, Нидерландия и Швейцария. В някои американски щати са разрешени медицински асистираните самоубийства, при които пациентите сами вземат смъртоносни медикаменти под лекарски надзор.

Католическата църква в Португалия оглави съпротивата срещу тези процедури, които сега са незаконни и се наказват със затвор до три години. Църковните водачи напразно призоваваха депутатите да организират референдум по въпроса.

Дневник