Десетки протестиращи край украинско градче атакуваха тази нощ автобусите, с които пристигнаха евакуирани от Китай техни сънародници. Причината е, че хората се опасяват за здравето си, защото групата ще бъде настанена в местна болница и поставена под карантина за 14 дни.

Наложи се президентът Володимир Зеленски да вземе отношение и да призове жителите на Нови Санжари да проявят съчувствие.

Според Службата за сигурност на Украйна (СБУ) хората са били възбудени от фалшиво съобщение в електронните пощи, изглеждащо като изпратено от здравното министерство в Киев. В него се твърдяло, че част от енакуираните вече са заразени с коронавируса CONVID-2019. Започнало е разследване на тази предполагаема манипулация.

В страната няма потвърден случай на CONVID-2019, а здравният министър Зориана Скалецка каза, че като солидарност към евакуираните ще влезе в подложената на карантина група и ще управлява министерството по Skype. "Надявам се присъствието ми там да успокои хората от Нови Санжари, както и останалата част от страната", написа тя в профила си във "Фейсбук".

Напрежението започна да се трупа още в четвъртък сутринта, когато бе съобщено, че в Харков в източната част на Украйна пристигат 45 украинци и 27 граждани на други страни, евакуирани от провинция Ухан, епицентър на епидемията. Трима украинци и един гражданин на Казахстан са били оставени в Китай, защото са вдигнали температура.

С 6 автобуса те бяха откарани до болницата край градчето, но бяха пресрещнати с камъни и запалени насред пътя клади и барикади. Властите изпратиха стотици жандармеристи и бронирани коли, които в крайна сметка успяха да разблокират пътя и конвоя.

Премиерът Олекси Хончарук и вътрешният министър Арсен Аваков също отидоха в градчето в Полтавска област, за да намалят напрежението. След като Аваков каза на събралите се "Не говорим за болни, а за здрави хора", един от протестиращите отвърна "Засега".

"Блокирането на пътища и болници не показва най-добрата страна от националния ни характер. Особено когато става дума за млади хора - под 30 години. За мнозина от нас те са почти деца", каза президентът Зеленски.

В групата от 27 чужденци има граждани на Аржентина, Доминиканската република, Еквадор, Салвадор, Казахстан, Коста Рика и др., съобщи "Ройтерс". Всички на борда на самолета са били тествани два пъти преди да им се позволи да пътуват.

 

Дневник