Лидерите на ЕС не можаха да се разберат за бюджета на ЕС за 2021-2027 г. след първото заседание на извънредната среща на върха в Брюксел и ще продължат разговорите и днес.

След четиричасова обща среща, на която всеки от 27-те е изложил позицията си, различията се оказали твърде големи за постигане на компромис, съобщи дипломат. Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел разпусна сбирката, като говорителят му обясни, че той ще се срещне отново поотделно с всеки от участниците, като за 15 минути ще се опита да извлече най-важното от позициите им, преди да изготви ново предложение. Според изчисленията това ще отнеме поне 7 часа, но почти веднага графикът беше нарушен, тъй като срещата с френския президент Еманюел Макрон продължи почти час. Разговори в по-малки групи имаше и между други лидери според интересите, които отстояват в преговорите за бюджета.

Нов общ разговор е насрочен за 11 ч в петък, като е възможно преговорите да продължат и в събота, според австрийският канцлер Себастиян Курц.

Основните разделения са свързани както с общия размер на бюджета, така и с финансирането на отделни политики. Според страните донори - основно Австрия, Дания, Швеция и Нидерландия, предложението на Мишел за бюджет от 1,09 трилиона евро е неприемливо и ще увеличи нетърпимо техните вноски след напускането на Великобритания.

Държавите от Южна и Източна Европа пък настояват за запазването на средствата за земеделие и сближаване, като искат парите по еврофондовете поне да се запазят в настоящите размери. Франция и Полша държат парите за фермерите, които се предвижда да се свият с 14%, да не се пипат.
 

Спорове предизвиква и предложението за обвързването на еврофонодовете със спазването на законността и борбата с корупцията. Финландия, Швеция, Дания и Нидерландия, са поставили въпроса, че спирането и отнемане на фондове трябва да става по-лесно от предложеното сега изискване за съгласие на две трети от държавите членки.

Премиерът Бойко Борисов заяви преди началото на заседанието в четвъртък, че за България е най-важно запазването на размера на финансирането за земеделие и кохезия, но че и новите политики като иновации и изследвания също трябва да получат достатъчно средства. Борисов се обяви срещу съдържащото се в компромисното предложение за бюджет за 2021-2027 г намаляване на европейското и увеличане на националното съфинансиране по европейски проекти, както и намаляване на продължителността на програмите от 10 на 9 г, тъй като това ще доведе до връщане на пари на ЕС.

Докато бюджетните разговори текат на групи, германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон са се обадили на президента на Русия Владимир Путин, за да настояват за прекратяване на огъня в сирийската провинция Идлиб. Германски дипломати съобщиха, че двамата са поискали хуманитарен коридор за изтегляне на мирното население и за доставка на храна и медикаменти. Подкрепяните от Русия проправителствени части и поддържаната от Турция опозиция водят сражения от четвъртък.

От пресслужбата на Кремъл съобщиха, че Путин е подчертал, че суверенитетът и териториалната цялост на Сирия не подлежат на преговори. При престрелките в четвъртък бяха ранени четирима руски войници. В отговор руснаците нанесоха въздушни удари по позициите на бунтовниците и предупредиха Турция да прекрати артилерийския обстрел.

Днес.бг