Премиерът Бойко Борисов отрече да има имоти в Барселона и да е замесен в пране на пари, каза, че не е бил в този град от поне 15 години и посочи два източника на атаката - Русия и президента Румен Радев. Коментарът му беше по повод днешна публикация в каталунския вестник "Периодико".

Изданието посочва, че в полицейските документи, които са видели, като лице, възползвало се от прането на пари, е посочена Борислава Йовчева. Тя е описана като "бивш модел от България, чиято евентуална връзка с Борисов се проверява внимателно".

"Аз за стотен път ще кажа, че нито къща, нито имоти има, нито съм ходил там (в Барселона, б.а.) въобще. Последно, като кмет преди 15 години съм ходил", уточни Борисов. Той обясни, че до момента не е търсен по темата от полиция, съд и прокуратура.

На въпрос, защо не е отговорил на питанията на журналистите от испанския вестник, Борисов посочи, че няма смисъл да се занимава с нещо, за което няма доказателства, а всеки негов коментар би бил изтълкуван погрешно.

Ченгеджийски номера

"Нямам, нямам, нямам, какво да кажа повече. Знам ги аз ченгеджийските номера. Нямам нищо общо с тези фирми. Подбрани са хора, които не съм виждал 10, 15, 20 години. Иван Саздов го знам като шеф на комсомола в Банкя. Ще кажат: "А, познава го". "С Христов съм играл тенис преди 100 години", каза Борисов.

В единия от сигналите е споменат бизнесменът Иван Саздов като представляващ офшорната фирма Palms Enterprises" (Overseas) LTD, като се твърди, че фирмата е изпратила по сметка на EMA BGS SL 1.7 млн. евро, представлявана от Борислава Йовчева, а по-късно от нейния баща.

Бизнесменът Йордан Христов и съпругата му са описани като "появили се" в кипърската офшорна компания alms Enterprises, станала партньор на баща и дъщеря Йовчеви в EMA BGS S.L. (собственик на бутик в Барселона) с влагането на 1.750 млн евро.

Премиерът отказа да отговори на въпрос дали познава Борислава Йовчева. "Не се занимавам с личния живот. Това да познаваш някого, или не, не те прави замесен, в каквото и да е. Не хубаво един мъж да коментира кой, кого познава, че стават бели", обобщи той.

Атака идваща от съседа по месторабота и Изток

Борисов обеща официален коментар по темата, когато завърши разследването. Той се засегна, че в текстове на "Периодико", разказващи за неговия път в политиката, било пропуснато, че през годините е носител на най-високите полицейски ордени и медали, включително на червения кръст на испанската полиция. "За тоновете кокаин, които сме провели заедно, искам да ми добавят това в бекграунда", каза премиерът.

Като източник на атаката Борисов посочи "своя съсед по месторабота и неговото шествие, визирайки президента Румен Радев без да го назовава. Той посочи и втори източник - Русия. "Да си проведат разследването, но съм почти сигурен, че идва от изток и съм се хванал за няколко рубли на бас", каза премиерът.

Очаквал удара, но се объркал сценария

Той изрази учудване, че го атакуват сега, при положение, "че децата на разузнавачите от ГРУ (Главно разузнаватело управление на Съветския съюз, б.а.), за евроизборите един месец са говорили същите неща и в крайна сметка са загубили изборите. Темата за къщата в Барселона беше спомената за първи път в записите "Яневагейт" през 2015 г. от бившата шефка на Софийския градски съд Владимира Янева. Тя свърза и името на Борисов с покупката. Малко преди евроизборите тогавашният депутат от БСП Елена Йончева внесе в прокуратурата сигнали с документи, свързани с прехвърляне на фирми на братовчед на премиера Бойко Борисов.

Борисов обясни, че е знаел за публикациите, които трябвало да излизат всеки ден от понеделник и пикът да е в сряда, когато президентът Румен Радев атакува правителството в речта си по повод годишнината от гибелта на Васил Левски. Държавният глава обяви, че свободното слово, честните избори, разделението на властите, които са основата на демокрацията, са похитени и опорочени. В отговор ГЕРБ го обвиниха, че е поругал паметта на Апостола.

"Нещо се объркаха нещата и сега искат да ме разклатят през нощта", коментира той, визирайки безсънието покрай срещата на върха на ЕС за бюджета.

В отговор на въпрос, премиерът посочи, че ако е имал каквото и да е участие в цитираните схеми, е щял да подаде оставка.

В парламента се въздържат от коментари

Политиците в България засега се въздържат от коментари по темата. "Не съм запознат и нищо не мога да кажа" - така реагира Искрен Веселинов, председател на парламентарната група на коалицията "Обединени патриоти", която е партньор на ГЕРБ в управлението.

"Не разполагам с такава информация и не смятам, че е редно да се коментира подобна информация, която според мен има фалшив характер", каза председателят на комисията по екология Ивелина Василева от ГЕРБ.


Очаквано, единствената по-остра реакция дойде от опозиционната БСП. "Ако това, което се изнася в испанските медии, е вярно, то е изключително сериозно и е безкомпромисно. Ако информацията е вярна и бъде потвърдена, Борисов е неспасяем политически", каза Румен Гечев от левицата. От ДПС изобщо отказаха да коментират .

Дневник