Да бъде разрешен нощният риболов на язовирите „Тича“, „Дибич“, „Овчарово“ и „Соара“ край Мараш предлага директорът на Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) на министъра на земеделието, храните и горите, който трябва да издаде заповед за 2020 г.

Списъкът с язовири, разрешени за любителски риболов през тъмната част на денонощието, е публикуван на сайта на МЗХГ за обществено обсъждане. За територията на област Шумен са предложени само четирите посочени по-горе водоеми.

Язовирите, разрешени за нощен риболов в страната, са определени след сондиране на мнения сред началниците на регионалните клонове на ИАРА и сред членовете на Централна рибно-опазваща организация (ЦРОО).

Любителският риболов през тъмната част на денонощието бе официално разрешен с промени Закона за рибарството и аквакултурите, приети от Народното събрание през миналата година. Риболовът през нощта се разрешава само от брега през всички дни на седмицата от 1 април до 1 ноември, извън периодите на забрана и само в определени рибностопански обекти. 

Редът, условията и обектите, в които се разрешава любителският риболов през нощта, се определят ежегодно със заповед на министъра на земеделието, храните и горите по предложение на изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури /ИАРА/.

ШУМ.БГ