Стрелбата в германския град Ханау е расистки мотивиран терористичен акт, заяви днес германският министър на вътрешните работи Хорст Зеехофер, предаде ДПА, цитирана от БТА.

"Ясно е, че престъплението в Ханау е терористичен акт, мотивиран от расизма", каза Зееховер на пресконференция в Берлин и припомни, че това е третата крайнодясна терористична атака в Германия за няколко месеца. При стрелбата в Ханау в два наргиле бара бяха убити девет души, включително и българин. По-късно стрелецът беше открит мъртъв дома му, а до него беше намерено и друго тяло, за което се твърди, че е на майка му.

Зеехофер предупреди, че заплахата за сигурността, свързана с крайната десница, е много висока в Германия, предаде "Франс прес".

"Ще затегнем мерките за сигурност на чувствителни места, по-специално джамиите", каза Зеехофер и допълни, че сигурността ще бъде завишена и на летищата.

Същевременно високопоставен представител на Германската социалдемократическа партия, която е част от управляващата коалиция на канцлера Ангела Меркел, обвини крайнодясната партия "Алтернатива за Германия", че осигурява "идеологическа храна" за хора като стрелеца от Ханау, предаде "Асошиейтед прес".

"Един човек стреля в Ханау..., но много хора снабдиха този човек с муниции и "Алтернатива за Германия" определено е от тях", заяви Ларс Клингбайл пред телевизия А Ер Де.

"Алтернатива за Германия" днес се присъедини към другите политически сили, анулирали последните си предизборни прояви в провинция Хамбург заради масовата стрелба в Ханау, предаде ДПА.

Хамбург, където ще се гласува в неделя, сега е управляван от коалиция между социалдемократите и Зелените. "Алтернатива за Германия" има осем места в 121-местния провинциален парламент, но подкрепата за партията нарасна в други провинциални и национални избори.,

Дневник