Федералната полиция в Германия попречи на крайнодесни екстремисти да отпътуват за участие в "Луковмарш" в София, съобщи в. "Ди Цайт".

На летището в Дортмунд са били проверени 22 души преди полет до България заради подозрение, че отиват на екстремистко сборище, съобщи говорител на полицията.

На 10 от тях - жена и деветима мъже - е било забранено да продължат и да напуснат Германия. Паспортите им временно са задържани. В "Туитър" полицията уточни, че всички те са германски граждани.

Изданието допълва, че "Луковмарш" е факелно шествие, което трябва се проведе в събота и от 2003 г. носи името на български генерал и лидер на антисемитска организация, подкрепяла нацистка Германия. През последните години в София по този повод започнаха да се събират членове на крайнодесни организации от цяла Европа, като миналата година те са били около 2000 души.

Кметът на София Йорданка Фандъкова издаде забранителна заповед за шествието, което традиционно се организира на 22 февруари - годишнината от смъртта на генерал Луков.

Днес министърът на вътрешните работи Младен Маринов заяви, че ще бъде спазена заповедта на кмета. "Продължаваме да следим ситуацията с оглед на утрешното мероприятие по отношение на така наречения "Луковмарш". Има издадени заповеди на кмета на Столичната община, който е компетентен по Закона за събранията, митингите и манифестацията. Ние сме категорични, че ще бъде спазена заповедта на кмета", подчерта той по време на парламентарния контрол.

Дневник