Минималният трудов стаж за придобиване на право на платен годишен отпуск да се намали от 8 на 4 месеца. Такава промяна в Кодекса на труда ще предложи Министерството на труда и социалната политика, съобщи министър Деница Сачева на семинар за журналисти.

Предложението ще улесни ползването на платен отпуск от служителите, които постъпват на работа за първи път, обясни Сачева.

По отношение на часовете извънреден труд, за чието увеличаване настояха работодатели, ведомството ще предложи да се даде възможност те да бъдат до 300 часа годишно, но само там, където е постигнато съгласие между работодателя и синдикатите. В момента в Кодекса на труда е заложен лимит от 150 часа извънреден труд годишно, а работодатели искат той да се увеличи двойно.

Предвижда се и увеличаване на санкцията за работодателите, които допускат недеклариран труд. Ще се предложи въвеждане на санкция за системните нарушители - работодатели, които за последните три години са имали издадени три или повече наказателни постановления за недеклариран труд.

По предложение на Министерството на земеделието се обсъжда да се даде възможност и тютюнопроизводителите да могат да сключват еднодневни трудови договори. В момента такава възможност има за земеделските производители. Друга промяна е свързана с отпадане на възможността трудовите договори на учителите да бъдат прекъсвани едностранно от работодателя при навършване на възрастта за ранно пенсиониране. Идеята е до навършване на стандартната възраст за пенсия договорът да не може да бъде прекъснат без съгласието на учителя.

Министерството ще предложи и намаляване на максималния период за сумирано изчисляване на работното време от 6 на 4 месеца. Предвиждат се и промени по отношение на командироването на работници и служители, така че да им бъде гарантирано не само възнаграждение в размер на минималната заплата за приемащата държава, но също и всички допълнителни възнаграждения там.

Предложенията за промени в Кодекса на труда ще са готови до края на март.

Дневник