В днешно съобщение, в което за пръв път посочва имената на трима руски граждани, заподозрени в покушението срещу Емилиян Гебрев през 2015 г., прокуратурата казва, че е имало още четири опита за ликвидирането му преди да започне разследването. Те били направени извън България, но Гебрев не бил заявявал за тях, се казва втекста, без да се уточнява дали той е знаел.

От компанията ЕМКО, контролирана от Гебрев, категорично отхвърлиха тези твърдения да са верни и ги оцениха като опит да се отклони вниманието от следи, водещи към върховете на властта в България.

Ето какво се казва в съобщението:

Във връзка с публикувано на 21 февруари 2020 съобщение на Прокуратурата на Р. България, в което се оповестяват поредни развития на разследването на опита за покушение срещу трима български граждани през пролетта на 2015 г. заявяваме следното:

Напредъкът в изясняването на конкретните извършители заслужава най-висока оценка. Действията на българските разследващи и установените от тях досега факти и обстоятелства се потвърждават от многобройни външни източници, както официални, така и неформални.

В същото време, твърденията на прокуратурата за някакви други опити за посегателство върху което и да е свързано с фирма ЕМКО лице категорично не отговарят на истината. Никога досега такива действия не е имало, нито са били споменавани от българските власти по какъвто и да е било повод.

Считаме, че хвърлянето на определено провокативни и неверни твърдения в публичното пространство е възможно да подсказва нечие желание следствието да бъде пренасочено в грешна посока. Който и да е източникът на подобни фалшиви твърдения той трябва да понесе своята отговорност.

Опитите да се размиват резултатите от досегашното разследване, които са потвърдени и от външни източници не са нищо друго, освен стремеж към отклоняване на разследването от следите и зависимостите, които водят към високи нива на политическия, икономическия и обществения живот в България. Българската общественост трябва да знае, че вече съществуват достатъчно обосновани предположения за причастност и на български граждани към гореспоменатия опит за покушение от пролетта на 2015 г.

Дневник