Американецът Майк Хюз, известен като привърженик на идеята, че Земята е плоска, загина при опит за полет със своята самоделна ракета. Безумният Майк, както го наричаха, се разби на земята, а опитът бе заснет за предаването "Самоделни астронавти" на телевизия Science Channel.

Шерифът на местния окръг Сан Бернардино в щата Калифорния само потвърждава, че има загинал човек при такъв опит, но не посочва името му. Аварийните служби в щата не са били уведомени за експеримента и са научили много по-късно за смъртния случай от наетата частна здравна компания, която е имала екип на мястото.

Целта на изстрелването на ракетата с парен двигател е била тя да се издигне на 1500 метра.

Но според очевидци основният парашут се е откъснал още на старта, а резервните не са се разтворили. Ракетата е паднала на около километър от стартовата площадка.

"Асошиейтед прес" припомня, че 64-годишният Хюз прави първия си тест през 2014 г. в Аризона, когато се издига на 419 метра. Две години по-късно той обяви, че набира средства за строителство на нова ракета, но привлече само 310 долара.

Сумата скочи на почти 8000 долара, когато се обяви за "плоскоземец" и Обществото за плоска Земя му направи солидно дорение, за да се издигне в космоса и да опровергае науката.

През март 2018 г. Хюз направи нов опит в пустинята Мохаве в Калифорния, но отново се издигна само на 570 метра. Следващото изстрелване трябваше да стане през август миналата година, но бе отлагано няколко пъти.

"В този човек имаше нещо особено, той знаеше, че няма да доживее 80 години", коментира един от близките му.

Дневник