Четирима шерпи се впуснаха в рисковано предизвикателство да изкачат рекордно бързо Еверест (8848 м) през зимата. Целта на мисията към най-високия връх в света е тя да продължи пет дни.

Водач на групата е Таши Лакпа, който е изчаквал Еверест осем пъти. Последното зимно изкачване на върха е направено през 1993 г., като през годините много експедиции са се проваляли.

"Знаем, че е екстремно рисковано и трудно да се изкачи Еверест през зимата, но ние сме много добре аклиматизирани и подготвени. Екипът ни е силен и имаме увереността, че можем да го направим", каза Таши преди групата да отлети с хеликоптер към базовия лагер.

В екипа са още Пасанг Нурбу, Минг Темба и Халун Дорчи, като всеки от тях е изкачвал поне два пъти най-високия връх в света, съобщава "Дойче веле".

Температурите на Еверест през зимата може стигат до минус 40 градуса по Целзий. Това прави изкачването по-рисково спрямо пролетния сезон през април и май, когато условията са по-добри.

2019 беше една от най-смъртоносните за Еверест. В опит да изкачат върха загинаха 11 души, като голям проблем са задръстванията от хора в подножието на върха.

Дневник