Децата, играещи футбол във възрастовите групи до 11 години, няма да могат да играят с глава по време на тренировките, решиха федерациите на Англия, Шотландия и Северна Ирландия. Ударите с глава ще са позволено, но силно ограничени при тези на възраст от 12 до 16 г.

Промените касаят само тренировките. Целта на промените е да се предпази здравето на децата.

"Проучването ни показа, че играта с глава в мачове с участието на толкова малки деца е рядкост, затова промяна в правилника за самите двубои няма да има. Целта ни не е да лишим децата от насладата да играят футбол. Препоръките ни са насочени към треньорите, които не трябва да акцентират върху тези упражнения по време на тренировки, тъй като те не са подходящи за лица на такава възраст", каза изпълнителният директор на английската асоциация Марк Булингам.

Според промените при децата до 11 години е забранено в тренировките да има упражнения, включващи игра с глава. При тези до 12 г. е позволено да има една тренировка месечно, но с най-много пет удара с глава, а при децата до 13 г. е разрешена една тренировка седмично с до пет удара с глава. В следващите възрастови групи до 16 г. е позволено да има една тренировка седмично с до десет удара с глава.

Дневник