С треньори, които ще дебютират в Шампионската лига, ще премине мачът от осминафиналите между "Наполи" и "Барселона". Дженаро Гатузо и Енрике Сетиен стъпват в непознати води, като те са призвани да поведат двата отбора към елиминациите в най-престижния клубен турнир.

Първата среща е в Неапол, като тя ще започне в 22 ч. и ще бъде предавана по "Макс спорт 3". По същото време по "Макс спорт 2" ще бъде излъчен другият осминафинал за вечерта, който противопоставя "Челси" и "Байерн".

В очите на Гатузо под ръководството на Сетиен "Барселона" е променен и се връща към успешния стил на игра от преди няколко години. Според треньора на "Наполи" звездата на каталунците Лионел Меси не е единствената заплаха, за която трябва да внимават футболистите му.

"Със Сегиен виждам отново онзи "Барселона", който не бях виждал в последните години. Те винаги се опитват да си върнат топката възможно най-бързо, след като я загубят", заяви Гатузо в навечерието на мача.

Бившият футболист на "Милан", който се запомни с борбената си игра, замени Карло Анчелоти начело на "Наполи" на 11 декември - ден след успеха в последния мач от групите с 4:0 срещу "Генк". Началото беше трудно, след като неаполитанците загубиха четири от първите си шест мача, но постепенно тимът върви във възходяща линия.

"Ще бъда доволен, ако видя "Наполи", който играе с високо вдигната глава, без страх и чувство на притеснение. Искам да видя жив тим, който се бори до края. Трябва да направим страхотен отборен мач", каза Гатузо, който за пръв път в треньорската си кариера ще изведе отбор в Шампионската лига.

Подобно на 42-годишния италианец, двубоят също е първи за Сетиен в турнира. Бившият треньор на "Бетис" започна трудно престоя си в "Барселона", като началото беше белязано от отпадането за купата.

В събота каталунците натрупаха самочувствие след успех с 5:0 срещу "Ейбар" и излязоха начело в Ла Лига преди "Ел Класико". Освен двубоя в неделя "Барселона" не беше убедителен в никой от предишните си мачове при Сетиен, който понасяше критики.

"Имахме няколко изключително тежки мача в Ла Лига, но ги преминахме. Настроението е положително и се надяваме да успеем да поддържаме високия стандарт, който показваме в последно време", каза Сетиен.

Вероятно състоянието на испанския гранд се дължи на многото контузии на ключови играчи. С травми са Луис Суарес, Усман Дембеле, Сержи Роберто и Жорди Алба. Това накара Сетиен да прибегне до юношите, като впечатление направи Ансу Фати, който на 17 години и 40 дни стана най-младият реализатор в Шампионската лига.

Новото попълнение Мартин Брайтуайт няма право да играе в турнира, тъй като беше привлечен след края на срока за попълване на списъка с играчи за елиминациите. За "Наполи" ще отсъстват Калиду Кулибали и Кевин Малкюи, а под въпрос са Елсейд Хисай, Фернандо Йоренте и Аркадиуш Милик.

В другия осминафинал за деня "Челси" посреща "Байерн". Сблъсъкът е повторение на финала от 2012 г., който се игра в Мюнхен. Тогава лондончани измъкнаха драматичен успех след изпълнение на дузпи.

"Челси" е аутсайдер в дуела, като тимът на Франк Лампард ще се опита да изненада германския шампион. Баварците завършиха впечатляващо групите с шест победи в шестте си мача и са непобедени в 12 поредни двубоя като гости в Шампионската лига.

"Байерн" вече се изправи срещу съперник от Лондон в първата фаза. Баварците разгромиха "Тотнъм" със 7:2 в Англия, а впоследствие се наложиха с 3:1.

Дневник