Телефонни измамници атакуват жителите на Нови пазар и няколко села, между които Златна нива и Войвода, съобщиха от полицията.

Атаките започнали преди две седмици, когато на стационарен телефон на възрастна жена в едно от селата позвънил непознат и казал, че се обажда „лекарят“. Жената попитала, дали е д-р Динев, и получила утвърдителен отговор. „Лекарят“ помолил за услуга. Обяснил й, че в момента е в командировка и семинар във Варна, но трябвало да получи лекарства от град Попово. Успял да убеди жената да тръгне към град Попово и да занесе сумата от 1600 лева, за да получи скъпоструващи лекарства. Обяснил й, че като се върне от командировка ще й върне парите.

Жената решила да помогне, но след разговор с нейни близки разбрала, че става дума за измама. Измамниците обаче не се отказали. Последвали обаждания на стационарни телефонни номера в Нови пазар и няколко села. Непознат се представял за д-р Динев и правил опити да измами по същата схема жителите. Казвал, че е в командировка, но трябвало да получи скъпоструващи лекарства. Уговарял хората да приготвят различни парични суми, за да вземат медикаментите, като ги уверявал, че ще им възстанови парите като се прибере в града.

Заради съвпадение на името на доктора, който имал практика в региона, няколко от пациентите му решили, че трябва помогнат. Споделили с кварталния полицай, но той успял да ги разубеди, като обяснил, че става дума за измама.

От полицията призовават  да не се доверявате на на непознати по телефона и при подобни обаждания веднага да се свържете с ваши близки или с полицията.

ШУМ.БГ