Стартира Националната програма „ Предоставяне на грижи в домашна среда“, разработена в отговор на установените потребности за обгрижване на хора, които не попадат в обхвата на съществуващите към момента мерки и програми, включително на механизма „лична помощ“, съобщиха от общинския пресцентър.

Програмата ще се изпълнява до края на годината и работодател е Община Шумен като основните дейности са предоставяне на грижи в домашна среда като доставяне или приготвяне на храна, помощ при хранене, пазаруване, поддържане на лична хигиена и такава за дома.

Чрез Програмата се осигурява заетост на безработни лица в дейности, свързани с предоставяне на персонална грижа в домашна среда на хора над 65-годишна възраст в невъзможност за самообслужване, които не са освидетелствани от лекарска комисия и имат от 80 до 89,99 процента степен на трайно намалена работоспособност или степен на увреждане.

Хората, нуждаещи се от предоставяне на грижи в домашна среда по Програмата и отговарящи на условията, подават по настоящ адрес заявление - декларация по образец на адрес:  гр. Шумен, ул. „Цар Иван Александър“ № 81, ет. 6, след което Дирекция „Социално подпомагане“ извършва последваща проверка на кандидат-потребителите за наличието на условия за включване в Програмата. 

Условията, на които трябва да отговарят кандидатите са месечен доход на член от семейството за предходен месец  равен или по-нисък от 5-кратния размер на ГМД, да не са регистрирани като ЕТ, да нямат сключен договор за предоставяне на собственост срещу задължение за издръжка и гледане,  да не са прехвърляли жилищен, вилен, селскостопански имот или идеални части от тях срещу заплащане през последната една година, както и да не са включени в механизма лична помощ и не ползват дейности финансирани по други финансови механизми, програми и проекти.

Броят на определените часове за 1 потребител не може да надвишава 4 часа дневно. В Програмата като домашни помощници могат да се включат единствено безработни лица, като едно наето лице може да предоставя грижи в домашна среда на повече от едно одобрено за обслужване лице.

ШУМ.БГ