Броят на дивите свине е намалял значително в област Шумен. Достиганата е заложената преди две години намаляване на популацията до 0,3 бройки животни на 100 ха.

Това каза Юлиян Будаков от РДГ-Шумен след редовното заседание на Областната епизоотична комисия, на което бяха обсъдени планове и мерки за неразпространение на болестите Африканска чума по свинете и инфлуенца по птиците.

„Данните са на база мониторинга, който се правеше по време на груповия лов на дива свиня от СИДП, от горските стопанства и ловни сдружения. Предстои да се направи таксация на животните през март и тогава ще имаме окончателни данни за сезона и колко е намаляла популацията на диви свине“, обясни Тервел Стефанов от СИДП.

На заседанието на комисията днес, водено от заместник областния управител Петко Шаренков бяха представени промените в Закона за ветеринарномедицинската дейност, с които всяко едно стопанство, лично или промишлено, за отглеждане на животни първо трябва да се регистрира в Областната дирекция по безопасност на храните и след това да започне отглеждането на животни. Заявления ще се подават до кметове на общини и кметски наместници, които ще ги предават в ОДБХ.

Д-р Наташа Баева – началник-отдел „Здравеопазване  при животните” при ОДБХ Шумен заяви, че епизоотичната обстановка в областта е спокойна. След заседанието на комисията в началото на февруари са регистрирани два случая на АЧС при диви свине в село Сушина и Шумен - единият е след намерени кости на животно, другият при отстрел на диво прасе. Няма регистрирани случаи на инфлуенца по птиците.

В края на заседанието членовете на Областната епизоотична комисия набелязаха мерки за неразпространение на АЧС и инфлуенца, които може да видите в прикачения файл.

ШУМ.БГ