Пианистите Виктория Василенко и руснака Сергей Редкин ще бъдат солисти на концерта на шуменската Симфониета, който ще се проведе утре, 26 февруари с в зала "Проф. Венета Вичева" от 18:35 часа.

Под диригентската палка на Калина Василева те ще изпълнят Четвъртия и Петия клавирни концерти от Бетовен, а програмата включва и увертюрата към единствената опера на композитора „Фиделио“. Концертът е посветен на честването на 250-та годишнина от рождението на Бетовен.

Виктория Василенко, наричана още "златното момиче на пианото" е носител на 10 първи награди от авторитетни международни и национални конкурси в България, Италия,  Гърция, Чехия, Великобритания, Румъния. Няколко години е стипендиант на престижния фестивал за камерна музика „Музика Мунди” в Брюксел, Белгия, където свири като солист на Фестивалния оркестър под диригентството на прочутия Максим Венгеров.

Още като студент в Петербургската консерватория „Николай Римски–Корсаков“ Сергей Редкин печели слава освен на пианист, но и на композитор. През 2016 г. Валери Гергиев кани Сергей за солист на редица концерти, заедно с оркестъра на Марийнски театър. През следващата година те реализират турне в Испания и Унгария. Сред престижните концертни зали се нареждат Парижката филхармония, Бруклинската Музикална Академия (Ню-Йорк), Аудиторио Насионал в Мексико, Мюнхенската филхармония. Сергей концертира в Москва, Санкт-Петербург, Германия, Австрия, Франция, Полша, Финландия, Швеция, Белгия, Израел, Португалия и др. През концертен сезон 2018/2019 Сергей дебютира с филхармонията на Санкт-Петербург под диригенството на Юрий Темирканов на сцената „Виктория Хол“ в Женева, както и на престижният Люцернски международен фестивал. Солира на Симфоничния оркестър на името на П. И. Чайковски под палката на Владимир Федосеев на новата сцена „Зарядие“ в Москва, осъществява първите си големи международни турнета в Япония и Великобритания. Изпълнява клавирни рецитали в рамките на Люцернски международен фестивал и Вербие (Швейцария), Ноанският фестивал на името на Ф. Шопен във Франция и др.

ШУМ.БГ