Собствениците на “Състейнабъл енерджи пелет плант пропърти мениджмънт-Шумен”, които имат намерение да изградят завод за преработване на боклук край "Дивдядово", представиха инвестиционното си намерение днес пред шуменци.

Срещата се състоя в залата на Регионалния исторически музей. На нея присъстваха кметът на Шумен Любомир Христов, областният управител Стефан Желев и общински съветници.

В рамките на 15 минути Велин Дракалиев /с 5% дял във фирмата/ говори за технологията на преработката на битовите отпадъци и производството от тях на висококалорични пелети. Той повтори казаното вчера пред журналисти, че заводът няма да има комин и няма да изхвърля вредни вещества в атмосферата, нито в почвата.

Когато бе дадена думата за въпроси, стана ясно, че основната част от присъстващите в залата на музея граждани са против идеята да се строи подобно предприятие край "Дивдядово". Изказаха се съмнения, както за безвредността на технологията, така и за ползите, които ще има инвестицията за Шумен и шуменци.

Сред изказалите се негативно бяха бившият кмет и настоящ общински съветник Красимир Костов, лидерът на "Атака" Добрин Чайлев, кметът на село Мадара Неделчо Неделчев, както и Йордан Йорданов, който е председател на инициативен комитет срещу завода.

Срещата продължи малко над 60 минути.

ШУМ.БГ