Равнището на безработица в Шуменска област през януари е 10,5%1, съобщиха от Дирекция „Регионална служба по заетостта“ - Варна.

Регистрираните в бюрата по труда са 7987, като в сравнение с декември 2019 г. се отчита  ръст от 0,9 пункта на равнището на безработицата. Според специалистите този ръст е типичен за началото на годината и е в резултат на намалената ак тивност на бизнеса и слабото търсене на работна ръка.

В Шумен броят на регистрираните безработни през месеца е 1633 при 1525 за декември 2019. Равнището на безработица в града е 3,6%, и е повишено с 0,2 процентни пункта спрямо предходния месец. 

Данните на дирекцията сочат още, че на работа през януари са постъпили 442 безработни лица, от които 92% от тях са устроени на работа на първичния трудов пазар. Устроени на работа са 111 младежи на възраст до 29 години, както и 70 продължително безработни лица, регистрирани повече от една година.

Заявените през януари работни места в бюрата по труда от областта са 473, като 455 са обявените на първичния пазар. Търсят се хора в сферата на преработващата промишленост, държавното управление, транспорт, складиране и пощи, в търговията. 18 пък са заявените по програми за заетост и схеми на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”. 

ШУМ.БГ