"Ливърпул" отчете много успешна финансова година, като оборотът на клуба скача над 500 млн. паунда. Сумата достига 533 млн. паунда (627 млн. евро), което е със 78 млн. паунда повече спрямо предната година, съобщават червените.

Клубът, чийто отбор е близо от първата си шампионска титла в Англия от три десетилетия, отчита печалба от 42 млн. паунда преди данъците.

Търговските приходи са се увеличили с 34 млн. паунда до 188 милиона, тези от медийни права скачат с 41 милиона до 261 милиона, а приходите в деня на мача са 84 милиона, което е с 3.5 милиона повече от предната година.

През отчетния период имаше няколко ключови събития, в центъра на които попада спечелването на Шампионската лига. Важно за по-добрите финансови резултати е било започването на новия договор за телевизионните права в турнира, посочват от клуба.

Освен това "Ливърпул" е подписал девет нови търговски партньорства, сред които и сделка с AXA за спонсорство на тренировъчния комплекс.

"Възможността да реинвестираме 220 млн. паунда за футболисти в този финансов период е резултат от успешна бизнес стратегия, особено чрез ръста на търговските приходи", каза главният оперативен директор на червените Анти Хюз. Клубът е вложил и 50 млн. паунда в тренировъчна база, открита през юли.

Дневник