След разпореждане до областните управители от председателя на Оперативния щаб за борба с Коронавируса - генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски днес със заповед на проф. Стефан Желев бе създаден Областен кризисен щаб, който ще организира прилагането на мерки за ограничаване на Коронавируса COVID-19 на територията на област Шумен.

На провелото се днес първо заседание в състава на щаба се включиха представители на всички общините, ръководителите на РЗИ, РЗОК, ЦСМП, ОД на МВР, ДАНС, РУО,  Асоциацията на общопрактикуващите лекари, Български лекарски съюз, Регионална фармацевтична колегия като целта е да се създаде координация и всеки да знае как да реагира при усложнена обстановка.

По време на срещата директорът на РЗИ Пепа Калоянова запозна присъстващите с разпоредбите от Министерство на здравеопазването и с епидемичната обстановка в областта. 

Тя съобщи, че към момента 11 души от областта, които са пребивавали в райони на северна Италия са под доброволна карантина. В МБАЛ Шумен остават хоспитализирани трима души, като пробите на двама от тях за коронавирус са отрицателни, изкачват се резултатите на третата проба.

По информация на РУО няма ученици от област Шумен на организирана екскурзия или на практика в засегнатите райони.

Изпълнителният директор на МБАЛ Шумен д-р Димитър Костов съобщи, че в лечебното заведение при необходимост могат да бъдат разкрити допълнително до 50 легла. Той посочи няколко проблема пред лечебното заведение-изчерпването на личните предпазни средства, невъзможност за кадрово обезпечаване за обслужване на допълнителните легла, както и финансирането на тази дейност.

За изчерпването на личните предпазни средства сигнализираха и от Асоциацията на общопрактикуващите лекари.

За конкретна информация във връзка с актуалната обстановка в областта относно коронавируса COVID-19 ще се разчита на РЗИ-Шумен. Допълнителна информация за граждани и медицински специалисти е достъпна на уебсайта на Министерството на здравеопазването на адрес:  https://www.mh.government.bg/bg/informaciya-za-grazhdani/informaciya-otnosno-noviya-koronavirus-2019-ncov/.

Междувременно от Министерството на здравеопазването съобщиха за резултата от третата проба взета на хоспитализираната в шуменската болница жена, която също е отрицателна.

В прикачения файл - мерките, които бяха набелязани днес.

ШУМ.БГ