Заради високата заболеваемост от грип II-ро ОУ “Д-р Петър Берон” в Шумен въведе пълен термоконтрол за всички ученици. Тази сутрин на входа децата бяха посрещнати от медицинска сестра Бианка Николова и новия инфрачервен термометър, който училището притежава от вчера.

“Тази мярка я виждаме по телевизията, прилага се по цял свят. Защо да не я прилагаме и ние? Има ефект, както виждате. Надявам се в понеделник вече учебният процес да си продължи по нормалния начин, защото с едно - две деца в клас не може”, обясни директорът на Базовото Павел Павлов.

Днес на училище дойдоха по-малко от половината ученици – 241 от общо 531 по списък. В 3-ти “в” и 5-ти “а” класове нямаше нито едно дете.

Павлов смята, че температурният контрол за всички е мярка, която ще бъде въведена скоро във всички училища, заради COVID-19. “Така или иначе корона вирусът ще дойде в България и тази мярка ще я въведат, няма нужда някой да чакаме отгоре да ни каже. Ще трябва да я правим превантивно от сега, защото симптомите на коронавируса са подобни на грипа. Нека да вземем превантивни мерки, нищо лошо няма в това. Много е вероятно и да ни задължат да прилагаме тази мярка и аз съветвам моите колеги от другите училища и детски градини да не чакат отгоре да спуснат заповед, защото тези уреди ще изчезнат, както стана и с маските за лице”, каза Павлов.

Инфрачервения термометър той купил за 47 лева. Днес смята да поръча втори.

Припомняме, че Базовото бе единственото училище, което преустанови учебния процес за 2 дни тази седмицата заради грипа.

ШУМ.БГ