Брюксел ще предложи въглеродни гранични мерки възможно най-скоро, за да защити индустриите си от конкуренти в страни с не толкова строги климатични политики, заяви еврокомисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон, цитиран от "Ройтерс".

Европейката комисия планираше да предложи въглероден граничен механизъм през 2021 г., но в четвъртък получи призив от Испания да направи по-скоро предложението - през втората половина на тази година.

"Ние в Европейската комисия ще настояваме за въвеждането му възможно най-скоро", каза Бретон пред репортери след среща с министрите на промишлеността от ЕС. По думите му тази политика е "справедлива и подходяща мярка" за подкрепа на компаниите в процес на декарбонизиране.

Испанският министър на промишлеността Рейес Марото в четвъртък призова Еврокомисията да предложи въглеродни гранични мерки през втората половина на тази година. Конкурентоспособността на промишлеността вече е засегната от "изтичане на въглерод", добави той.

Изтичане на въглерод се наблюдава, когато климатичните политики на даден регион стимулират индустрии да се местят в чужбина, в държави, където има не толкова строги и скъпи задължения, свързани с околната среда.

Един въглероден граничен механизъм би значел ЕС да наложи разходи за вноса от други страни, основани на въглеродните емисии, свързани с внасяните стоки. Целта е да се създадат равни условия, защитаващи конкурентоспособността на индустриите в ЕС и създаващи стимули за чуждите фирми също да ограничат емисиите си.

Еврокомисията смята граничните въглеродни мерки за ключови за своята Зелена сделка и целта за пълно декарбонизиране на икономиката на ЕС до 2059 г. чрез намаляване на емисиите на блока до "нетна нула" за този срок.

Брюксел ще обяви следващата седмица "климатичен закон", който да направи целта за нулеви нетни емисии до 2050 г. правно обвързваща.

Полша е единствената държава членка, която не се присъедини към тази цел и настоява за гаранции за финансирането, което блокът ще предостави за декарбонизиране. Все още обаче е трудно те да бъдат предложени, защото държавите - членки на ЕС, не са договорили размера и формата на следващия седемгодишен бюджет на блока.

Дневник