Световният и олимпийски шампион в плуването Сун Ян беше наказан за осем години заради пропуснат допинг тест. Решението на Спортния арбитражен сън (КАС) в Лозана ще остави китаеца извън олимпийските игри в Токио.

КАС прие обжалването на Световната антидопингова агенция (WADA) срещу решението на Международната федерация по плувни спортове (FINA) да оневини Сун за поведението му по време на допинг проверка на 28 септември 2018 г.

Сун, който спечели два златни олимпийски медала в Лондон 2012 и един в Рио 2016, посочи, че ще обжалва в швейцарския федерален съд.

В свой доклад FINA съобщава, че Сун се е усъмнил в служителите, дошли да го проверят по време на извънсъстезателен допинг тест. След това хора от щаба му счупили с чук епруветките, съдържащи кръвни проби. По време на изслушването в КАС китайският плувец заявил, че проверяващите го не успели да докажат самоличността си и че се държали непрофесионално.

В сянката на съмненията около казуса той участва на световното в Южна Корея миналата година. Тогава някои от съперниците му, спечелили медали, отказаха да го поздравят на почетната стълбичка.

Сребърният медалист на 400 м свободен стил Мак Хортън от Австралия нарече Сун "допингиран безсрамник".

Дневник