Турция официално не е обявявала промяна в политиката си за бежанците в страната, заяви Европейската комисия, като добави, че очаква Анкара да се придържа към ангажиментите, които е поела за контрол на притока на мигранти към Европейския съюз, предаде "Ройтерс".

Анкара се ангажира да сложи край на притока на нелегални мигранти от Турция към ЕС и да гарантира по-добри условия за прием на бежанци в замяна на подкрепа от блока. "Бих искал да подчертая, че не е имало официално изявление от турската страна за каквито и да е било промени в тяхната политика за търсещи убежище, бежанци или мигранти", заяви говорител на еврокомисията.

"Така че от наша гледна точка изявлението на ЕС и Турция остава и очакваме Турция да спазва ангажиментите, произтичащи от него. Турските власти официално потвърдиха, че няма промяна в официалната политика, очакваме това да продължи да бъде така", каза още говорителят.

Изявлението дойде в момент на нарастващо напрежение заради контрола върху сирийската провинция Идлиб. Десетки турски войници загинаха, а представители на Анкара обявиха, че отварят границите - и южната, и северната - за да могат сирийци, които влизат в страната, и тези, които вече са в Турция, да преминават към Европа.

Дневник