ЦСКА-София" е загубил дело във ФИФА срещу бившия защитник на фалиралото "ПФК ЦСКА" Сивард Спрокел. На клуба е наложено да плати близо 170 хил. евро.

Адвокатът на червените Станислав Трендафилов заяви пред "Дневник", че клубът ще обжалва решението в Спортния арбитражен съд (КАС).

Успоредно с това ФИФА е отсъдила в полза на клуба срещу друг бивш футболист - Иван Боладо, и мениджъра Хоакин Уриарте. И тримата със Спрокел са претендирали за неизплатени суми по договори с "ПФК ЦСКА".

В решенията си ФИФА посочва, че признава "ЦСКА-София" за спортен наследник на фалиралото дружество. Разликата в двата случая е в това, че Спрокел е участвал в процедурата по несъстоятелността на "ПФК ЦСКА" пред българския съд, докато Боладо и Уриарте не са.

Защитата на клуба твърди, че ще обжалва, защото Спрокел вече веднъж е получил пари като кредитор на фалиралото дружество.

"ЦСКА-София" придоби активите на фалиралото дружество чрез "Ред енимълс", което спечели търга и плати около 8 млн. лева. Впоследствие парите бяха разпределени между кредиторите, а Националната агенция за приходите получи близо 5 млн. лева.

Трендафилов каза също, че документите за съвместното дружество с министерството на спорта, касаещи ремонта на стадион "Българска армия", вече са готови. Очаква се оценката на Търговския регистър за стойността на активите.

През октомври 2019 г. Министерският съвет даде зелена светлина за учредяването на дружеството "Спортни имоти Българска армия" АД. Очаква се "ЦСКА-София" да се включи с парична вноска на стойност около 22 млн. лева.

Дневник