Европейската комисия изрази днес готовност да помогне, ако България поиска допълнителна подкрепа за опазването на границите. Говорител на еврокомисията отбеляза, че в момента в страната са около 70 граничари от "Фронтекс", предаде БТА.

От 2015 г. насам сме осигурили на България над 300 милиона евро от фондовете за миграция и охрана на границите, добави говорителят. България спокойно може да поиска допълнителна помощ, посочи той. По неговите думи най-вероятно помощта, която може да се осигури на страната, е финансова или с изпращането на още европейски граничари.

Знаем за твърденията, че мигранти се движат от Турция към границата с ЕС, но имаме нужда от собствени данни, посочи говорителят. Той добави, че споразумението ЕС - Турция за миграцията продължава да действа. Очакваме Турция да продължи да изпълнява задълженията си по споразумението, заяви говорителят.

По неговите думи досега няма официално съобщение от турската страна за промяна на политиката по отношение на бежанците и мигрантите. Може да се очаква ЕС да продължи да осигурява жизненоважна помощ за бежанците, подслонени в Турция. Рано е да се каже точно как, докато не са приключили преговорите за европейския бюджет до 2027 г., поясни говорителят.

Той определи обстановката около Идлиб като много опасна. Според оценката на комисията съществува заплаха от международен сблъсък в Сирия.

Това става в момент на нарастващо напрежение заради контрола върху сирийската провинция Идлиб. Десетки турски войници загинаха, а представители на Анкара обявиха, че отварят границите - и южната, и северната - за да могат сирийци, които влизат в страната, и тези, които вече са в Турция, да преминават към Европа.

Дневник