Българският спортен тотализатор става спонсор на "Левски", съобщава ClubZ. Държавната фирма ще помага на клуба в много тежък момент, когато финансирането не е осигурено.

По-рано през деня със заповед на министъра на спорта Красен Кралев беше подменено ръководството на тотото. В него влязоха двама бивши футболисти на "Левски" - Христо Йовов и Гошо Гинчев, за които се твърди, че са близки до управляващата партия ГЕРБ.
Смяната на ръководството е заради резултати, уточни финансовият министър Владислав Горанов.


"Ако погледнем резултатите досега и предизвикателствата пред спортния тотализатор в бъдеще за организирането на лотарии, преценката на министъра на спорта, съгласувана с мен, е, че е необходима нова, свежа управленска мощ", каза Горанов.

В последния месец събитията около "Левски" се развиха бурно, като на свързания със собствеността Васил Божков бяха повдигнати 11 обвинения от прокуратурата. Бизнесменът с интереси в хазарта напусна България, след като промените в закона за хазарта бяха приети и се отразиха на частната лотария.

От две седмици "Левски" се издържа чрез дарения от своите фенове и физически лица. Благодарение на това бяха осигурени пари за две месечни вноски към Националната агенция по приходите (НАП).

Не е ясно каква с каква сума тотализаторът ще помага на "Левски", но по непотвърдена информация става въпрос за над 1 милион лева на месец.


За целия български спорт тотото дава над 30 милиона лева годишно, обясни наскоро спортният министър Кралев.

Какво става с досегашния спонсор

В момента основен спонсор на "Левски" е свързаната с Божков "Национална лотария". Тя рекламира върху екипите на отбора сайта си за онлайн залози 7777.bg. Понастоящем обаче компанията не функционира и е със запорирани сметки. Днес тя обяви, че преустановява дейност.

"Във връзка с наложени запори от Националната агенция по приходите върху банкови сметки на "Национална лотария", считано от 28.02.2020 г. се преустановява приемането на депозити за участие в онлайн игрите на сайта 7777.bg", съобщиха от лотарията на клиентите си.

В началото на февруари Васил Божков и изпълнителният директор на "Национална лотария" Димитър Ганев обявиха, че компанията вкарва в клуба месечно над 2 милиона лева.

На 12 февруари друга хазартна фирма "Ефбет", представлявана от Цветомир Найденов, предложи спонсорство на "Левски" за 8.5 млн. лева с ДДС на година. Условието на компанията тогава беше собствеността да бъде променена. Цветомир Найденов е един от свидетелите срещу Божков по редица от обвиненията към бизнесмена.

Дневник