"Лудогорец" приключи участието си в европейските клубни турнири с отпадането от "Интер" в 1/16-финалите на Лига Европа. Българският шампион успя за четвърти път в своята история да се класира за фазата на директните елиминации на втория по сила турнир.

Година след като отпадна в групите, този път "Лудогорец" направи крачка напред и продължи утвърждаването си в Европа. Преди началото на сезона целта пред тима от Разград беше да се класира за Шампионската лига или поне да влезе в групите на Лига Европа и впоследствие програма минимум беше изпълнена.

Сезонът на тима в Европа беше белязан от много обрати и трудности. В европейските си срещи "Лудогорец" беше воден от трима различни треньори, което допълнително усложни задачата му. Въпреки проблемите българският първенец успя да стигне до елиминациите.

Стойчо Стоев беше уволнен преди реванша в плейофния кръг на Лига Европа, а в груповата фаза тимът беше воден от помощника в щаба Станислав Генчев. Колебливото представяне и големите амплитуди в играта на тима доведоха до нова треньорска смяна в зимната пауза. Начело на тима застана опитният чех Павел Върба със задачата да надгради върху основата и с надеждата "Лудогорец" да гледа още по-напред в Европа.

"Лудогорец" доминира тотално в българското първенство, осъзнавам, че никой няма да приеме от мен нещо различно от първото място. Още от първите срещи с ръководството на "Лудогорец" ме привлече идеята за Шампионската лига. Сам искам тази цел влизане в групите на турнира", заяви Върба при идването си.

Представянето на отбора

Сезон 2019-20 ще остане в историята на "Лудогорец" като вторият, в който тимът успя да изиграе 16 мача в Европа. Първият беше преди шест години, когато отборът от Разград прескочи първото препятствие на елиминациите и игра осминафинал в Лига Европа.

През лятото клубът показа, че ще опита да се поучи от грешките си и направи селекция за промяна и подсилване на отбора. Въпреки това началото беше колебливо, но постепенно настройката започна да се получава и отборът да напомня за силните си дни.

Заради променения регламент пътят към Шампионската лига се удължи с още един кръг. Началото беше дадено в квалификациите за турнира, където "Лудогорец" се падна срещу "Ференцварош", но отпадна от унгарския шампион след две загуби (1:2 и 2:3).

След това в квалификациите на Лига Европа "Лудогорец" срещна по-непретенциозни съперници като "Валур" от Исландия и "Ню Сейнтс" от Уелс. Стигна се до решителните мачове с "Марибор", от които зависеше влизането в групите, но след 0:0 в Разград Стойчо Стоев беше уволнен.

Временният треньор Станислав Генчев успя да изведе отбора си до групите след 2:2 в Словения, съпроводено от обичайния за клуба драматизъм в Европа. В същинската фаза българският шампион попадна в един от най-равностойните потоци с ЦСКА (Москва), "Еспаньол" и отново "Ференцварош" и се представи силно.

Началото беше ударно - 5:1 над ЦСКА в Разград и 3:0 като гост на "Ференцварош". Двете разгромни победи изстреляха "Лудогорец" начело в групата с голям шанс да излезе от нея. Бързо обаче българският тим беше приземен с две поражения от "Еспнаьол" - 0:1 вкъщи и позорното 0:6 в Каталуня.

Стигна се до там "Лудогорец" да трепери за мястото си в 1/16-финалите, като направи 1:1 с ЦСКА след късен гол в Москва и отново 1:1 с "Ференцварош" в Разград. С 11 точки тимът успя да излезе от групата като втори и да изтегли "Интер" във фазата на елиминациите.

Класата на италианския отбор и някои грешки доведоха до две загуби, и с общ резултат 1:4 тимът напусна Европа. Вторият двубой с "Интер" мина и под знака на опасността от коронавирус в Италия, като се игра пред празни трибуни.

"Изиграхме добър мач. Имахме своите възможности. Съжалявам за грешката, която направихме при втория гол. Можехме да се реваншираме, но не успяхме да го направим. Не мога да направя генерална оценка на отбора, но мога да обещая, че ще се постараем през следващия сезон да опитаме да играем в Шампионската лига", каза след срещата с "Интер" треньорът Павел Върба.

"Като цяло направихме по-добър втори мач и имаше няколко минутки, в които започнахме да мечтаем, но за съжаление класата си каза думата, видяхте как се разви мачът. Аз съм горд с нашите футболисти, искам да ги поздравя за цялостното им поведение, не само за представянето им в мача, но и за цялостния престой, благодаря им за дисциплината, за разбирането, горд съм с тях. Да си пожелаем следващото лято да ни очаква още една успешна еврокампания", заяви изпълнителният директор Ангел Петричев.

Какво спечели "Лудогорец"

Малко над 6 милиона са приходите на "Лудогорец" от участието в европейските турнири през този сезон. Сумата е по-висока от отпадането в групите през миналия сезон, когато тимът спечели малко над 5 милиона.

Отпадането в първия предварителен кръг на Шампионската лига донесе на българският тим само 280 хиляди евро, след което "Лудогорец" взе над половин милион евро за отстраняването на "Валур" и "ТНС". Влизането в групите донесе нови 2.92 млн. евро.

В нея тимът успя да вземе две победи, за които се дават по 570 хиляди евро, всяко равенство носи допълнително 190 хиляди, а второто място донесе бонус от половин милион. Отпадането от "Интер" във фазата на най-добрите 32 тима носи още 500 хиляди евро. Общо приходите на тима са 6.26 милиона евро, а тепърва УЕФА ще разпредели бонуси от телевизионните права и продадените билети.

Симеон Кичуков/Дневник