Стихове от български автори рецитираха днес деца от шуменски детски градини и училища. Изпълненията им прозвучаха в залата на Регионалната библиотека „Стилиян Чилингиров“, а поводът бе предстоящия национален празник 3 март.

Рециталът бе част от конкурса, обявен от библиотеката за 3 март. В него се включиха близо 30 деца на възраст от 4 до 14 години. Прозвучаха стихове, посветени на националния празник, за Левски и Ботев, както и лирика на Дора Габе и други български поети.

Всички участници получиха аплодисменти и грамоти за представянето си, но както при всеки конкурс бяха определени и най-добрите рецитатори, които представиха стиховете с най-добра дикция и артикулация.

Жури в състав: Диана Колева, председател, и членове Ирина Колева и Добрина Тодорова отличи най-добрите в три възрастови групи - до 7-годишна възраст, 8-9 години и 10-14 години.

В първата група най-добре се представи 4-годишният Красимир Димов, който бе и най-малкият участник в конкурса. Втора награда получи Хриисия Атанасова, трета – Марая Христова.

В другите две възрастови групи бяха връчени по две награди. При децата на 8 и 9 години  първа взе Мартина Пенчева, втора  - Александър Брезин. При най-големите от 10 до 14 години първа награда получи Петър Иванов, втора – Йово Иванов.

Журито връчи и две поощрителни награди. Те бяха за детските градини „Пчелица“ и „Буратино“

„Благодарности от журито и поздравления за преподавателите и родителите затова, че децата са научили прекрасни български текстове и ги представиха на чудесен български език. Вие сте успели да изградите у тях много ценности. Имаме бъдеще, благодарение на тях“, каза след рецитала председателят на журито Диана Колева.

Това бе първо издание на конкурса за изпълнение на българска литература. Организаторите му от РБ „Стилиян Чилингиров“ заявиха, че се надяват той да стане ежегоден и да прерасни в национален.

ШУМ.БГ