С 13 кръга до края на сезона в Ла Лига "Реал" (Мадрид) и "Барселона" се впускат в пряк дуел, изходът от който ще бъде от ключово значение в борбата за титлата. Двата отбора са отправили поглед към върха, като разликата между тях е едва две точки в полза на каталунците.

Крехката преднина вероятно ще даде психологическо предимство на "Барселона", докато положителното за "Реал" е, че белите ще имат подкрепата на своите фенове. Двубоят в Мадрид е от 22 ч. и ще бъде предаван по MAX Sport 4.

"Ел Класико" идва с множество въпроси и неизвестни, които предстои да намерят отговор. Заради големия залог избягването на поражението изглежда по-изкушаващо от търсенето на победата. Ключово обаче ще бъде дали треньорите Зинедин Зидан и Енрике Сетиен ще решат да подходят предпазливо или ще рискуват в името на успеха.

Общото между двата отбора е неубедителното им представяне през сезона. Доказателство за това беше нулевото равенство в първата им среща, когато за пръв път от 17 години "Ел Класико" завърши без голове.

"Реал" се намира в трудна ситуация преди двубоя. Заедно с "Барселона" белите напуснаха изненадващо турнира за купата на Краля, като тимът на Зидан се намира в неизгодна ситуация в Шампионската лига след загубата от "Манчестър сити" в първия осминафинал.

При това положение титлата в Ла Лига остава единствената реална възможност за "Реал" да спаси сезона. Белите нямат успех в последните си три мача във всички турнири, а предишната им победа на "Сантяго Бернабеу" дойде точно преди месец. За последно "Реал" е побеждавал "Барселона" в първенството през април 2016 г.

В навечерието на двубоя Зидан призова феновете да подкрепят тима в трудния момент. "Разбирам, че хората вероятно са раздразнени, но имаме нужда от феновете и ще дадем всичко от нас".

Треньорът на "Реал" допълни: "Сърце, мисъл, единство. Готови сме да изиграем един красив футболен мач".

Зидан ще трябва да намери решение на проблемите в атака, където белите са зависими от Карим Бензема. Нападателят има 11 гола в първенството, като никой от наличните играчи не е вкарал повече от три попадения през кампанията. Извън състава заради травми са Еден Азар и Марко Асенсио, а Родриго е наказан.

"Барселона" също има проблеми с контузии на ключови играчи. Луис Суарес, Сержи Роберто и Усман Дембеле са аут за мача, а в последния момент Жорди Алба беше включен в състава, но най-вероятно няма да играе.

Каталунците ще разчитат на голямата си звезда Лионел Меси. Аржентинецът е водещият реализатор в "Ел Класико" с 26 гола, но няма попадение в последните пет мача срещу "Реал".

Според Сетиен напрежението е при гранда от Мадрид, тъй като при победа "Барселона ще се откъсне с пет точки на върха. "Винаги е опасно да гостуваш в техния дом. Знаеш какво представлява дербито, мислиш за играта и за това, как да дадеш възможно най-много от себе си".

Дневник