След последната подготвителна седмица, в която се спазваше забраната за ядене на месо, от днес започва т.нар. Четиридесетница - най-дългият пост в православието, който продължава седем седмици и приключва на Великден (тази година на 19 април). В този период чрез въздържание от храни и чрез смирение ревностните християни се подготвят да посрещнат достойно Възкресението.

Великият пост припомня 40-дневния пост на Исус Христос в пустинята в подготовка на саможертвата му. През целия период в църквите се извършват специални богослужения.

Според църковния канон постът включва пълно въздържание от храни с животински произход и от алкохол (с изключение на определени дни, в които се позволява вино). В част от дните ревностните християни изобщо не приемат храна, в други - като Благовещение и Цветница, се позволява риба.

Истинската същност на проповядваното от църквата въздържание е в т.нар. духовен пост, при който хората се отказват от греховете на езика, сърцето и мисълта, от забавления и шумни празненства и се отдават на молитва, покаяние, себеосъзнаване, благотворителност и милосърдие. Така телесното въздържание се съчетава в духовно смирение и пречистване преди Възкресението. По време на поста християните се изповядват и приемат причастие.

В днешни дни строг пост спазват малцина вярващи. Мнозина обаче практикуват въздържание от определени храни като опит за прочистване на организма в началото на пролетта. Лекарите съветват взимането на такова решение да става след медицинска консултация, а бременните жени, децата и хората със здравословни проблеми да не постят.

Дневник