Над 300 деца на възраст от 5 до 18 години се включиха с ръчно изработени мартеници и рисунки в 24-тото издание на конкурса „Пижо и Пенда“. Той се организира от ЦПЛР-ОДК „Анастас Стоянов“ и е в няколко категории: за изработка на най-малка, най-голяма, най-оригинална мартеница, гривна, колие, пано и обемна кукла, рисунка.

Традиционно финалът на конкурса е в началото на месец март, когато започва преходът от зимата към пролетта и всички се закичват с преплетен бял и червен конец, който е символ на здраве, благополучие и успех.

Днес на официално тържество в Регионалната библиотека „Стилиян Чилингиров“ бяха отличени победителите в конкурса, а всички изпратени творби са подредени в изложба на II етаж в библиотеката.

В 24-тото издание на конкурса „Пижо и Пенда“ се представиха деца от Шумен, Велики Преслав, Нови пазар, Каспичан, с. Хитрино, с. Царев брод, с. Мадара,  с. Марково, с. Градище и с. Ясенково.

Мартениците и рисунките бяха оценявани от жури в състав от художници и педагози с председател Дилян Абаджиев - художник дърворезбар и преподавател по изобразително изкуство и членове - Ивелина Иванова - художник, асистент по рисуване, катедра „Визуални изкуства“ на ШУ и Валентина Великова - художник, уредник в ХГ „Елена Карамихайлова“

Както и в предходните години журито бе максимално затруднено да излъчи победители и днес раздаде 32 индивидуални и 13 колективни  награди. (всички награадени участници може да видите в прикачения файл).

ШУМ.БГ