Да се обяви тридневна ваканция за учениците от цялата Шуменска област, реши на извънредно заседание Регионалното бюро за борба с грип и ОРЗ. Искането вече е отправено към министъра на образованието.

Неучебни ще са дните от 4 до 6 март включително.

В ученическа възраст се регистрира значително по-висока заболеваемост в сравнение с другите възрастови групи", се казва в съобщението на сайта на Регионалната здравна инспекция /РЗИ/. 

Според специалистите една тридневна ваканция ще има за цел прекъсване на епидемичната верига и ограничаване на заболеваемостта от ОРЗ и грип сред учениците.

Началникът на Регионалното управление на образованието /РУО/ Юлиян Тодоров съобщи за ШУМ.БГ, че очаква министър Красимир Вълчев до часове да подпише заповедта за ваканцията.

По-рано днес директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Пепа Калоянова обяви, че болните са 194 на 10 000 души от населението.

В късния следобед от Министерството на образованието и науката /МОН/ съобщиха на Фейсбук страницата си, че е обявена грипна ваканция за учениците от област Шумен по препоръка на здравните власти. Занятията са преустановени до 6 март включително.

ШУМ.БГ