Стотици шуменци се хванаха заедно на кръшно българско хоро пред ДКТ "Васил Друмев" за днешния национален празник 3-ти март.

Така се включиха в инициативата „Пробуждане с хоро“ на Сдружение „Азбукари“,  осъществена в Шумен от магазини "Булмаг" и общината. 

На хорото, освен граждани, се хванаха и много от танцовите състави в града - АНТП "Мадара", СФТА "Гайтани", ФТА "Детелина", танцовите клубове "Хоп Троп", "Задявка", "Хайде либе", "Шумналии", "Луди млади".

Отбелязването на празника в Шумен започна в 9,00 часа с поднасяне на венци и цветя пред паметници на загиналите герои за освобождението на България. В 10,00 часа в храма „Свето Възнесение Господне“ бяха отслужени заупокойна молитва за загиналите воини и опълченци, както и молебен за здраве. В 18,30 часа на площад „Кристал“ пред Паметника на загиналите във войните шуменци ще има тържествената вечерна заря-проверка.

От името на кмета Любомир Христов общинският пресцентър разпространи поздрав към шуменци.

"Трети март е ден за памет и за признателност. На този ден отдаваме почит към делото на поколения български възрожденци и революционери, преминали по пътя на просвещението, на страданието, на бунта и саможертвата в името на нашето освобождение и национално възкръсване. Поднасяме венци и цветя пред паметниците, които прославят подвига на хилядите български опълченци, оставили костите си по бойните полета. Свеждаме глави на признателност и помним, че цената на българската свобода е платена и с кръвта на хилядите руски, украински, беларуски, молдовски, финландски, кавказки и румънски войни. И не забравяме, че Трети март е свещена дата и символ на българското обединение, към което трябва да се стремим и днес", се казва в него. 

ШУМ.БГ