Концерт със Симфониета - Шумен този четвъртък (5 март) от 18:45 часа ще изнесат изявената цигуларка Зорница Иларионова и 12-годишната Далия Чолакова. Двете дами ще поднесат на публиката Концерт за две цигулки и оркестър от Антонио Вивалди

В зала „Проф. Венета Вичева“ Зорница Иларионовоа ще изпълни и един от най-сложните цигулкови концерти - този от Ян Сибелиус.  Под диригентската палка на Станислав Ушев ще прозвучат още, „Лунна светлина“ от Клод Дебюси и Andante cantabile от Франсис Пуленк.

Зорница Иларионова е родена на 28.09.1992 г. в Плевен. Завършва с отличие НМУ „Л. Пипков“ – София през 2011 г. Следва Еscuela Superior de Musica Reina Sofia – Мадрид, Испания в класа на именития, световноизвестен педагог проф. Захар Брон и Нов български университет в София в класа по цигулка на проф. Марио Хосен.

На 12-ти юни 2014 г., на тържествена церемония в Кралския дворец Ел Пардо в Мадрид, Зорница е удостоена лично от Нейно Величество Кралица София с престижната награда „Най-добър музикант“ в цигулковата катедра на проф. Захар Брон в Кралската академия за музика „Кралица София“.

През 2015 г.тя е финалист в международния конкурс за цигулари „Хенрих Виенявски“ Люблин, Полша. Лауреат на престижната награда Кристална лира за „Млад изпълнител на 2015 година“, която получава заедно с пианиста Асен Танчев. От 2017 г. специализира в Музикалната академия „Санта Чечилия” в Бергамо, Италия при именития цигулков педагог проф. Павел Верников.

Далия Чолакова е ученичка в Националното Музикално Училище “Любомир Пипков“. Започва да учи любимия си инструмент на пет годишна възраст. За първи път се явява на Национален конкурс ”Орфеева дарба”, когато е на 7 години и печели златен медал и Първа награда.

Същата 2015 година получава Първа награда и на Международния конкурс в Ниш, Сърбия, след което пореден златен медал и Първа награда на Международен конкурс за млади изпълнители на класически инструменти в Перник. Изявите й, както и наградите продължават и през следващите години.

Участвала е в майсторски класове на световни имена като проф. Захар Брон (Русия), известния ни български цигулар Светлин Русев, професор в Консерваторията в Париж, проф. Дора Шварцберг от Виена, Димитър Буров- преподавател в Harrow School, Лондон.
 

ШУМ.БГ