Нови физкултурни салони ще бъдат построени в шуменското III ОУ „Димитър Благоев“ и СУ „Св. Паисий Хилендарски“ във Върбица. Двете учебни заведения са в списъка от 50 училища, за които Министерски съвет отпусна целево 25 млн. лв., съобщиха за ШУМ.БГ от Министерството на младежта и спорта.

От там уточниха, че училищата са определени от Министерството на образованието и науката, а спортното министерство се заема с реализацията на проектите. 

III ОУ „Димитър Благоев“, което миналата година празнува своята 60-та годишнина, никога не е имало физкултурен салон. В момента възпитаниците му спортуват на закрито в пригодена за целта голяма стая в приземния етаж на училището.  

Проектите за нови физкултурни салони предвиждат да се изгради напълно оборудвана зала с от две до четири съблекални, две учителски стаи, треньорска стая, съдийска стая и складово помещение. Салоните ще са с височина от осем метра и обща квадратура на игралното поле от 500 до 700 квадратни метра, в зависимост от нуждите и възможностите на училището. Включено е пълно оборудване и климатизация. 

Прогнозната максимална цена на всяко спортно съоръжение е до 1 милион лева.

Предстои идейните проекти на Министерството на спорта да се съгласуват с общините и след приключване на процедурите по избор на изпълнител, да започне строежът на салоните.

ШУМ.БГ