Унгария е нарушила правото на Европейския съюз с решение, довело до затварянето на Централноевропейския университет (ЦЕУ), основан от родения в Унгария милиардер Джордж Сорос, заяви генерален адвокат в Съда на ЕС, цитирана от "Ройтерс".

Управляващата в Унгария партия "Фидес" през 2017 г. промени закона за висшето образование, за да разреши на регистрирани в чужбина университети да функционират единствено ако предлагат и курсове в страната на произход и ако има международен договор между Унгария и въпросната страна.

ЦЕУ, основан по законите на щата Ню Йорк в САЩ, беше единственото чуждестранно висше учебно заведение в Унгария, което не отговаряше на тези критерии.

През ноември университетът реши да премести курсовете си в нов кампус в Австрия след дълга битка между родения в Унгария американски милиардер Сорос и правителството на Виктор Орбан.

Генералният адвокат Джулиан Кокот посочва в мнението си, публикувано в четвъртък, че законовите изисквания в Унгария са несъвместими с правото на ЕС и на Световната търговска организация и че чуждестранни и национални университети трябва да бъдат третирани еднакво.

Съдиите обикновено следват мнението на генералните адвокати в Съда на ЕС, въпреки че не са задължени да го правят. Взимането на решение обикновено идва в следващите два до четири месеца.

Изискването за международен договор е "непропорционално ограничение" на свободата да се създават учебни заведения и на академичната свобода, се казва в мнението на Кокот.

Изискването да се провеждат учебни дейности в страната по произход нарушава свободата на установяване, директивата на ЕС за услугите и хартата на основните права, се посочва още в мнението.

Дневник