Има "сериозни различия" между Великобритания и Европейския съюз, що се отнася до бъдещите им отношения, заяви главният преговарящ на блока Мишел Барние след първия кръг преговори за новата сделка след Брекзит, предаде "Ройтерс".

"Споразумение е възможно, макар и трудно", каза Барние пред журналисти.

Различията включват въпроса за силните разпоредби за т.нар. равни условия, които да гарантират честна конкуренция между европейските и британските компании след Брекзит, добави той.

Друг предизвикващ търкания момент идва от това, че Великобритания иска отделна сделка за рибарството, която да бъде подновявана всяка година, а по думите на Барние това е непрактично.

Той добави, че Лондон се стреми към серия от отделни сделки, докато блокът иска едно всеобхватно споразумение, което да даде на Европейския съд крайната дума за интерпретирането на законите на ЕС.

Барние добави и че Лондон отказва да подпише Европейската конвенция за правата на човека.

Главният европейски преговарящ добави, че, изглежда, засега последиците от оттеглянето на Великобритания от ЕС се подценяват, предаде БТА. Той даде пример с вноса на автомобили и медицински изделия в ЕС от Великобритания, за които от 1 януари догодина няма да бъде достатъчно да бъдат снабдени само с британски сертификати. Целият двустранен внос и износ от догодина ще подлежи на проверка, поясни Барние.

Следващият кръг от двустранните преговори ще бъде в Лондон, посочи той. Барние заяви, че независимо дали до края на годината ще бъде постигнато ново споразумение с Великобритания, за ЕС тази страна ще остане съсед, приятел и съюзник.

Дневник